Adevărul – Deschide Ochii
Dacă insist suficient de mult asupra cuvantului îşi pierde valoarea apoi întelesul. Dacă spun de zeci de ori că iubesc cărţile, viaţa sau poate ceva mai trivial precum berea, ce mai înseamna când îi spun prietenei sau soţiei că o iubesc. Dacă îmi repet adevăr adevăr adevăr adevăr de suficient de multe ori în cap, începe un fel de deconstrucţie ade-var ajung să aud înautru prin vocea mea interioară şi nu peste foarte mult timp cuvântul îşi pierde sensul. “Cumpăraţi ADE-VAR pentru că pereţii dumneavoastră merită”.
Au fost oameni mult mai capabili decât mine ce şi-au pus întrebări asupra „adevărului”. Primul ce îl defineste este Aristotel, apoi el este urmat de Sextus Empiricus, Epicur şi multi alţii ce au analizat si disecat în felul lor „adevarul”.Ei au fost oameni de ştiinţă dar în principal filozofi.
Departe de mine dorinţa de a face o analiză sintactică, gramaticală, perfect chirurgicală asupra acestui cuvânt, eu vreau să vobesc despre alt ceva, despre alt tip de adevăr. Să vă dau un exemplu.
Pe la 60 de ani presupun ca voi muri, speranţa de viaţa la bărbaţi în România este de 68 de ani şi ceva mai mică pentru cei nu au grijă de ei, nu au bani ,sunt mai înalţi de 1.90, sunt burlaci sau văduvi.Toate acestea sunt adevaruri statistice, nu zic ca intrunesc toate categoriile dar sunt sigur ca sunt si altele care mă includ şi pe mine.
La 50 de ani voi suferi al doilea atac de cord într-un final îmi voi dai seama că nu mai pot face lucrurile de când eram tânăr.
La 40 de ani primul atac de cord sau vreo boala serioasă mă va plezi în faţă cu faptul ca “O Să Mor” şi că nu mai am prea mult timp.
La 30 de ani stând mai mult singur şi muncind prea mult voi realiză că vreau pe cineva langă mine.
La 20 ani am privit în faţă şi mi-am văzut viitorul cu o claritate dureroasă, nimic interesant, nimic notabil.
Rezumând de mai sus, viaţa e prea scurtă iar obstacole din ea vor fi multe. De aici reiese un “adevar” universal valabil “Timpul nostru pe acest pământ este limitat”, precum o picatura într-un ocean, din acest motiv trebuie sa profităm de fiecare moment.
Este timpul să deschidem ochii la lucrurile mai importate de lângă noi. Sunt adevărurile vieţii ce trec neobservate pe lângă noi. Voi încerca să le ating în vrun fel, cel mai important, cel mai cunoscut şi cel peste trecem cel mai usor deja l-am mentionat deja.
„Vei muri (timpul nostru pe acest pământ este limitat )” este o certitudine, este inevitabil şi pentru toata lumea şfârşitul vine umpic mai devreme decât se asteptă. Asa ca nu este foarte mult timp de pierdut daca ai ceva de facut ai face bine sa-l faci de pe acum. „Traieste ca şi cum ai muri mâine şi învată ca şi cum ai trai veşnic”(Mahatma Gandhi)
„Te vei îndrăgosti” încă nu am întâlnit pe cineva care să nu îşi fi dorit o pereche. Poate lucururile nu au decurs cum ai sperat poate o tragedie vă va desparţit sau poate doar un lucru banal, în orice caz trebuie să recunoşti acea persoana specială de lângă şi să te bucuri de ea cât de mult poţi. “Foamea de iubire este mult mai grea decât foamea de pâine.”(Maica Tereza)
„Nu esti unic”, probabil este cel mai trist lucru pe care un om îl poate realiza despre el însuşi. Nu trebuie văzut ca un lucru rău ci mai degrabă ca un lucru bun. Toţi avem dorinţe şi vise ce sunt împărtăşite de altii, nu trebuie să te gandesti vreodată că esti singur şi că nimeni nu te întelege. Totodată trebuie să realizezi că nu esti cu nimic mai special ca ceilalţi, nu ai un drept superior la viaţa, nu ai o calitate superioră, cei mai umili dintre noi ne sunt modelele cele mai bune.
„Fericirea vine din lucruri marunte” fericirea este un sărut de la persona iubită, este îmbrăţişarea de la un prieten de mult pierdut, cafeaua de dimineata, o ciocolata buna, un film, un zâmbet de la un necunoscut. Toate lucrurile astea mici se adună.
Sunt sigur că sunt multe alte “adevăruri” ce ar trebui cunoscute dar presupun că nu ar trebui să ne chinuim prea mult să le găsim. Termin aceste gânduri cu încă un citat:
“Nu vei fi fericit dacă eşti în contiună căutare a fericirii si nu vei trăi, dacă eşti în căutarea sensul vieţii.” (Albert Camus)
Constantin Claudiu
Lasă un răspuns