Publicat de: adierea | septembrie 26, 2011

Sotia lui Cain?!?- supliment nr. 21

Cartea Genesa a fost scrisa de catre Moise, dupa iesirea poporului Israel din Egipt. Si cum majoritatea comentatorilor si cercetatorilor Scripturii dateaza exodul in jurul anului 1445 inainte de Cristos, e clar ca Genesa a fost scrisa sigur in cei 40 de ani din pustie, intrucat Moise nu a intrat in tara Canaan. Pentru a ne imagina amploarea populatiei la acea ora, ganditi-va la cei aproape 600 mii de oameni evrei fara sa calculam copiii (daca i-ar fi putut calcula cineva), oameni care au iesit cu Moise din Egipt. (Exod 12:37) Dar cate popoare nu mai erau … De la evenimentele descrise in Genesa 4 si timpul cand acestea au fost scrise de Moise, a trecut o groaza de ani. S-au format tari si popoare, de aceea, pt ca cititorul lui Moise sa inteleaga mai bine locul unde s-a stabilit Cain, el a vorbit de o tara Nod (ce inseamna „fuga”si se pare ca ii vine numele tocmai de la fuga lui Cain din fata Domnului.), o tara care exista in vremea cand el a scris Genesa. Astfel cititorul a inteles exact locul unde s-a stabilit Cain.

Intrucat Biblia nu mentioneaza o alta populatie colaterala populatiei descendente din Adam si Eva, e clar ca intreaga omenire il are pe Adam ca tata. Intrucat Adam s-a nascut doar sub Mana lui Dumnezeu, nu putea sa se nasca o alta persoana umana decat in aceleasi conditii. Daca Dumnezeu ar fi facut o noua creatie, ar fi pus-o in gradina sau in afara gradinii? Daca in gradina, ea nu ar fi avut tangenta cu descendentii lui Adam. Daca ar fi pusa in afara gradinii, ori Dumnezeu a creat ceva intinat care nu avea ce cauta in gradina, ori a facut ceva sfant dar pus intr-un pamant blestemat si intinat de pacat. Asa ceva Dumnezeu nu face. Daca erau pusi in gradina si au pacatuit asemenea lui Adam, cine ii mai ispitea, intrucat sarpele a fost deja blestemat de Dumnezeu. Credeti ca sarpele a continuat sa se plimbe pe aleiele gradinii in timp ce Adam si Eva au fost alungati? Nici gand. si el a iesit din gradina, de aceea avem noi de a face cu el. Concluzie: nu exista o alta populatie in afara de aceea descendenta din Adam si Eva. Biblia nu mentioneaza nimic despre o alta populatie colaterala. Atunci cum ramane cu nevasta lui Cain, si cu toti copiii lui Adam si a Evei de altfel?

 Gen 5:4-5 Dupa nasterea lui Set, Adam a trait 800 de ani si a nascut fii si fiice. Toate zilele pe care le-a trait Adam au fost de 930 de ani…”Timp suficient pentru a da nastere la 100 de copii daca ar fi facut unul la 8 ani….

Fetele lui Lot nu au vazut ca o problema a ramane insarcinate de la tatal lor. (Genesa 19:30-38). Problema lor era ca „nu era alt barbat in tinutul acela care sa…” Avraam a avut ca sotie pe Sara, care era sora lui dupa tata (Genesa 20:12), Iacov a avut de neveste doua surori (Genesa 29:15-35), iar Tamar a ramas insarcinata de la Iuda, socrul ei (Genesa 38:12-)… Toate aceste exemple si multe altele mentionate in Scriptura noi le condamnam astazi, dar in acea vreme ele faceau parte din cultura si legile popoarelor. Intrucat aceste evenimente s-au petrecut inainte de Legea data de Dumnezeu  prin Moise, oamenii nu stiau ca aceste lucruri erau pacate, pentru ca nu aveau o lege care sa le defineasca pacatul. Dumnezeu a ales sa taca in privinta lor pana la darea Legii. Poate Dumnezeu le-a ingaduit tocmai in vederea popularii pamantului. Dar cand Dumnezu a decis sa isi aleaga un popor in mijlocul caruia sa locuiasca El, a trebuit sa reglementeze aceste probleme, care ulterior au devenit lege pentru toate natiunile, intrucat faceau parte din legea morala si etica a lui Dumnezeu. Oricat de mult sau de putin l-ai simpatiza pe acest Dumnezeu al evreilor, trebuie sa recunosti ca legile Lui cu privire la poporul Evreu au caracter general valabil pt toate popoarele. DUMMNEZEU STIE MAI BINE CE E BINE.

Concluzie: Toti copiii lui Adam si-au luat parteneri dintre fratii lor, intrucat  Dumnezeu nu a interzis aceasta la aceea ora, si nu a creat alti oameni care sa le fie posibili parteneri de viata. El a ingaduit practicile respective pt un anumit timp cu un anumit scop. Daca credeti sau nu ce am scris, nu e nimic. Putem fi mantuiti si fara aceste informatii. Acum avem Legea care trebuie respectata. Daca ei aveau lipsa legii ca si scuza, noi avem Legea ca si acuza, daca nu o implinim. Sa cautam sa implinim ce e scris. Fiti binecuvantati!.

                                                                                  Sebastian Balan


Răspunsuri

  1. […] Dumnezeu il pedepseste pe Cain sa fie fugar si pribeag pe pamant, si ii da un semn ca oricine il va gasi, sa nu il oamoare. Am observat faptul ca multi tineri, si nu numai, s-au poticnit in afirmatia:”oricine mă va găsi”. Astfel au aparut intrebari cu privire la cine erau acei oameni care ar putea sa omoare pe Cain. Nu stim la ce varsta Eva ii naste pe Cain si Abel, insa stim ca atunci cand Adam avea 130 de ani, Eva naste pe Set; in acest interval de 130 de ani, cei doi puteau sa se nasca oricand. Dupa parerea mea exsita 2 explicatii cu privire la acesti oameni de care se temea Cain: fie Cain si Abel, nu au fost primii copii ai lui Adam si Eva, fiind doar primii mentionati, deoarece au facut ceva important, ori Cain nu era strain de porunca lui Dumnezeu data parintilor lui, ca ei sa creasca si sa se inmulteasca pe pamant, astfel Cain temanduse de viitori lui frati, care vor dorii sa il razbune pe Abel. Tind sa cred ceea de a doua varianta, excluzand fara alte explicatii teoria ca Adam si Eva, nu ar fi fost singurii oameni creati, sau singurii locuitori ai pamantului. Cain a locuit in tara Nod, impreuna cu sotia lui. Legat de sotia lui Cain, va recomand articolul “Sotia lui Cain” […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: